Vit.B12: niet alle cobalamine vormen zijn gelijk.


Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd het bevat namelijk het metaal kobalt. Vit.B12 is een verzamelnaam voor een groep van kobalt bevattende verbindingen bekend als corrinoids. De belangrijkste cobalamine derivaten zijn cyano-cobalamine, hydroxocobalamine en de twee co-enzym vormen methyl-cobalamine en adenosyl-cobalamine.


Hier de "story of my life" in een zoektocht naar de optimale cobalamine behandeling.


dinsdag 7 juni 2011

Vit.B12 tekort, beginverergering en neurologische klachten.


1 dec 2007

Regelmatig stellen mensen met een Vit.B12 tekort vragen na injecteren. Zij uiten hun zorg over de beginverergering van hun klachten.

Deze link uit de medical library van Dr. Kennedy gaat o.a. verder in op dit optredend fenomeen. Tevens maakt hij melding van nog een opmerkelijk gegeven.

http://www.medical-library.net/content/view/237/41/

Voor degenen die de Engelse taal niet zo machtig zijn, volgt hieronder de vertaling van het artikel van Dr. Kennedy. Aan het eind van de vertaling zijn een paar van mijn eigen gedachten hierover toegevoegd.

VITAMINE B12 (oftewel Cobalamine, subtypes Methylcobalamine, Cyanocobalamine en hydroxycobalamine)

Ron Kennedy, M.D., Santa Rosa, Californië

B12 is in kleine hoeveelheden nodig voor de vorming van eiwitten, rode bloedcellen, de functie van het centraal zenuwstelsel (productie van myeline –’t spul dat zorgt voor de isolatie van de “stroomdraadjes” van de hersenen, ruggemerg en perifere zenuwen) en de bekleding van het spijsverteringsstelsel.


B12 komt niet voor in vegetarische bronnen en wordt alleen geproduceerd door microben (bacteriën en algen) Microben in de mond en de darmen produceren voldoende B12 voor de meeste mensen. Het lichaam heeft in het algemeen een voorraad van 3 tot 8 jaar van B12.

Sinds de introductie van de technieken die micro-organismen, die geassocieerd worden met voedsel, doden, is het mogelijk, hoewel extreem onwaarschijnlijk, dat een strikte vegetariër een vitamine B12 tekort kan ontwikkelen. Om je hier tegen te wapenen, zou je binnen drie jaar na aanvang van een strikt vegetarisch dieet, af en toe tempé, miso, soja saus, of tamari aan je dieet moeten toevoegen. In deze voedingsmiddelen zit B12.
*

Het is waar dat B12 aanwezig is in dierlijke producten, maar als je kijkt wat er daarnaast ook in zit, zul je al gauw meer willen weten over de niet zo bekende oriëntaalse voedingsmiddelen die B12 bevatten. Een ruime hoeveelheid B12 assisteert in de vorming van rode bloedcellen, zorgt dat het zenuwstelsel soepel functioneert en zorgt voor het behoud van de darm slijmvliezen.

Een B12 bloed test vertelt de doctor het B12 gehalte in het bloed. Maar, B12 is actief binnenin de cellen. Er zijn mensen die een B12 tekort op celniveau hebben, terwijl de serum waarde binnen de referentiewaarden valt. Er zijn mensen die uit het serum opgenomen B12 niet naar de weefsels kunnen overbrengen. Methylmalonzuur en homocysteïne testen moeten gedaan worden om te zien of één van beide of beide verhoogd zijn. Dit zijn metabolieten van B12. Wanneer, als B12 gegeven wordt de waardes van deze metabolieten daalt, is het waarschijnlijk dat de patiënt de toegediende B12 nodig had.

Een klein deel van de patiënten met een B12 tekort kan met testen niet gevonden worden. Ik ben van mening dat iedereen met neurologische klachten B12 toegediend zou moeten krijgen. Veel mensen reageren niet op de eerste injectie, of zelfs op de eerste reeks injecties. Enkelen zullen met toegenomen klachten reageren omdat de gevoelszenuwen zich herstellen. Enkele mensen hebben gedurende enkele maanden geen duidelijke reactie, maar dit is ongewoon.
**

Men zou minstens 1000 mcg oraal moeten nemen, als de opname ernstig gestoord is. De meeste mensen met een zeer slechte opname, kunnen bij deze hoeveelheid, voldoende opnemen voor dagelijks gebruik en de start van het aanvullen van de voorraad B12. Minstens 1000 mcg. Meer is prima.
***

De methylcobalamine vorm van B12 is nu beschikbaar. Het nemen van methylcobalamine zorgt dat het lichaam geen cyanocobalamine of hydroxycobalamine hoeft om te zetten in methylcobalamine, wat de vorm is die het lichaam nodig heeft om te leven en om zenuwen te repareren.
****

* De auteur van dit stuk geeft aan dat in vegetarische bronnen geen B12 voorkomt en dat een goede bron van vitamine B12 de orïentaalse voedingsmiddelen zijn, zoals soja en tempé. Hier valt tegenin te brengen dat in andere onderzoeken aangetoond is dat de vitamine B12 in deze voedingsmiddelen geen echte B12 is, maar dat het om een analoge vorm gaat, waar het lichaam niets mee kan en niets aan heeft.

** Dit is het eerste artikel wat ik tegenkom dat een goede verklaring geeft voor de beginverergering van klachten, die veel mensen melden, wanneer zij net injecteren.
Wanneer dit inderdaad een teken is van zenuwreparatie, valt dit alleen maar toe te juichen.

Zowel een beginverergering van de klachten als het niet onmiddellijk resultaat zien van de eerste injecties kan, door onwetendheid van zowel de arts als de patiënt, een reden zijn om de behandeling te staken. De behandeling dient dan juist gecontinueerd te worden, weer iets om als patiënt op te letten!

Overigens wil het natuurlijk niet zeggen dat als er geen beginverergering is, dat de B12 niet helpt, maar wellicht eerder dat er nog geen duidelijke zenuwschade is.


*** Waarschijnlijk bedoelt de auteur hier de smelt tabletten, die thans beschikbaar zijn. Hier dient echter wel het kaf van het koren gescheiden te worden, niet alle smelt tabletten zijn ook echt goed.

**** Er zijn aanwijzingen dat met smelt tabletten zelfs een hogere serumwaarde (en wellicht ook een betere weefselverzadiging, hoewel de discussies hierover nog volop aan de gang zijn) valt te bereiken. Mogelijk zit dit hem dus in het feit dat de hydroxycobalamine niet meer omgezet hoeft, en/of dat er mensen zijn die deze omzettingsstap niet goed uitvoeren.

Hoewel er een aantal duidelijke kanttekeningen te maken zijn bij dit stuk, staan er ook een aantal heel opvallende zaken in n.l.:


+ Beginverergering van de klachten duidt op zenuwreparatie.
+ Iedereen met neurologische klachten zou B12 moeten krijgen.

Hierbij dient dus in gedachten gehouden worden dat een klein deel van de mensen met B12 tekort niet ontdekt wordt, dit omdat het tekort zich op weefsel niveau bevindt. Ik denk dat een juiste interpretatie van hetgeen de auteur bedoelt het volgende is: Iedereen, bij wie een B12 tekort vermoed wordt, zou, ongeacht de serumwaardes, daadwerkelijk met B12 behandeld moeten worden indien er neurologische klachten zijn.


+ Het belang van methylcobalamine aangezien dit de vorm is die het lichaam nodig heeft voor zenuwreparatie. Tevens verklaart het waarom er met smelt tabletten, van goede kwaliteit, (soms) hogere waardes te bereiken zijn.

7 feb 2008

Rose Ann Fuhrmann is een ervaringsdeskundige en gaat eveneens in op haar website over het fenomeen beginverergering van klachten bij behandeling van een Vit.B12 tekort.

http://sites.google.com/site/roseannster/repairs

Hier onder volgt de vertaling van het verslag van Rose Ann.

Reparaties

Wanneer de schade gedurende een lange periode heeft plaatsgevonden, kan het herstel jaren doorgaan.

Wanneer deficiëntie vroeg genoeg wordt behandeld, kan de schade snel en volledig worden hersteld. Hoe langer de behandeling wordt uitgesteld, hoe groter de kans dat reparaties vele maanden tot jaren duren en onvolledig zal zijn.


Wanhoop niet als op enig moment na begin van behandeling een symptoom erger wordt.
Dit gebeurt soms wanneer het lichaam een specifiek probleem aanpakt, en vaak wordt het symptoom veel heviger.

Symptomen kunnen zelfs in aantal toenemen, voordat een grote verbetering intreedt.
Er zijn geen garanties, maar dit gebeurt vaak wanneer de schade ernstig van aard is.

Veel mensen met ernstige schade, hebben wat ik noem een witte broods weken ervaring binnen een paar dagen of weken, na aanvang van de behandeling.


Op dat punt lijkt de verbetering zo snel te gaan dat zij verwachten binnen enkele maanden bergen te kunnen verzetten. Bij degenen die ernstige vermoeidheid en toegenomen symptomen ervaren op het moment dat hun lichaam hard aan de slag gaat met groot herstel, is angst heel gebruikelijk en logisch.

Herstellen van de schade gebeurd vaak niet lineair. Het is niet zoals opknappen van een griep of verkoudheid, of de genezing van een wond. Zenuw herstel verloopt traag en kan zeer eigenaardig verlopen. Velen van ons hebben zich neergelegd bij "vreemd" als de beste manier om het te beschrijven.

En heel weinig medische mensen hebben ook maar enige kennis van dat proces.
Velen veronderstellen, irrationeel, dat zodra de B12-deficiëntie wordt gecorrigeerd, het lichaam op wonderbaarlijke wijze zo goed als nieuw zal zijn.


Alsof een meswond eenvoudig genezen zou zijn zodra het mes verwijderd is -- belachelijk.

Diesel


10 opmerkingen:

 1. Dit is geweldig om te lezen! Mijn klachten blijven maar erger worden en zelfs klachten die ik al jaren niet meer had komen terug.. Ik ben meer uitgeput dan ooit en had de handdoek bijna in de ring gegooid omdat het te zwaar is. Met deze wetenschap kan ik weer verder, dat ik het nodig heb is een feit... Bedankt voor deze info!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook heel veel last van beginverergering. Na het lezen van deze info blijkt dat normaal te zijn, gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook heel veel last van beginverergering. Na het lezen van deze info blijkt dat normaal te zijn, gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb net mijn tweede b12 injectie gehad. Ik heb heel veel last van beginverergering. Bij elke spuit meer klachten. Sta wiebelig op mijn benen, heel moe, hele droge mond,onrust en angstklachten. Hoort dit er echt bij?
  Ik maak mij zorgen ... wie heeft raad?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik spuit nu ruim een jaar 2x per week. Mijn beginners verergering heeft zeker 7 maanden geduurd. Ik heb ze regelmatig in de vuilnisbak willen gooien. Mat kreeg iedere keer het afviel, doorgaan. Gelukkig, ik ben nu 80% beter dan ik was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb t hetzelfde, inderdaad soms tot wanhoop toe. Zit in de opstart de 8e injectie morgen... Het geeft wel hoop dat dit lijkt over te gaan.....

   Verwijderen
 6. Ik heb nu 3 b12 spuiten gehad en moet stoppen van mijn h.a. ik zit onder de uitslag, mijn huid voelt alsof ik verbrand ben en heb ontzettende jeuk op mijn hoofd, migraine ben duizelig en heb extreme spierkrampen en tintelingen in mijn benen. Zo moe dat ik alleen maar wil liggen maar ik kan absoluut niet slapen. Ben zeer opgefokt en ook ineens zwaar depressief. Ik moet werken en dat kan zo niet. Ik lees overal dat ik niet mag stoppen maar mijn huisarts zegt dat het voor nu beter is. Ben radeloos!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik jou was zou ik overstappen naar een lagere dosering middels zuigtabletten, dan kun je langzamer opbouwen.

   Verwijderen
  2. Wat hierboven gezegd is, Als ik jou was zou ik overgaan op smelttabletten van minimaal 3000 mcg, neem daarnaast folaat of actief foliumzuur dit allen kan geen kwaad. Het herstel is zwaar en pittig maar je zal binnen een paar weken verbeterend resultaat boeken.

   Verwijderen
 7. Vraagje, ik injecteer (1x p.mnd) zelf al ruim.4 jaar. Met veel succes!
  Echter, na een stress periode kom ik tot ontdekking dat ik.al 3 maanden de shot vergeten ben. Nu moe, depri, spier en gewrichtspijn, vette vermoeide oogjes.... ik ben bois op mezelf!
  Wat kan dit doen? Is het erg of komt het weer in orde met 1x p.mnd injecteren?

  BeantwoordenVerwijderen