Vit.B12: niet alle cobalamine vormen zijn gelijk.


Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd het bevat namelijk het metaal kobalt. Vit.B12 is een verzamelnaam voor een groep van kobalt bevattende verbindingen bekend als corrinoids. De belangrijkste cobalamine derivaten zijn cyano-cobalamine, hydroxocobalamine en de twee co-enzym vormen methyl-cobalamine en adenosyl-cobalamine.


Hier de "story of my life" in een zoektocht naar de optimale cobalamine behandeling.


zaterdag 4 juni 2011

Tussen wal B en schip 12 beland.

1 dec 2007

Langs deze weg wil ik de aandacht vestigen op het fenomeen Vit.B12 tekort, zonder dat serum waarden uitsluitsel geven op een absoluut of een functioneel tekort.


Van een absoluut tekort is sprake bij waarden van onder de 100 pmol/l tot de onderste grens van de ref. waarden (meestal 150 pmol/l), en van een functioneel tekort bij waarden van meestal 150 pmol/l maar onder de 350 pmol/l.

Mijn aandacht gaat uit naar een naderend tekort al dan niet sluipend of in een gestaag tempo. Dit is per persoon van verschillende factoren afhankelijk waaraan geen bepaalde snelheid is verbonden. Hierdoor kun je al geruime tijd (zelfs jaren!) B12 gerelateerde klachten hebben zonder dat klinische meetresultaten dit reeds zichtbaar maken. Omdat symptomen zich langs de weg der geleidelijkheid kunnen aandienen en soms der mate vaag zijn om de B12 link te leggen, kan een arts de juist diagnose op tijd missen.

Het valt mij regelmatig op dat veel mensen met (laag) normaal waarden van het ene naar het andere forum hoppen vergezeld met een waaier van B12 klachten in hun zoektocht naar oplossing. Al dan niet verwezen door ervaringsdeskundigen van de desbetreffende site(s)

Het is voor mensen in het laagnormale waarden (grijs) gebied met een functioneel tekort al een hele toer om erkenning (lees; Vit.B12 injecties) voor hun B12 gerelateerde symptomen, bij artsen geïndiceerd te krijgen. Zelfs mensen met een absoluut tekort kunnen tegen deze erkennings problemen aanlopen. Sommige artsen denken zelfs met een paar injecties het probleem te kunnen weg poetsen, niets is minder waar. Deze mensen zijn alleen gebaat met Vit.B12 injecties volgens het topic protocol; Behandeling van een Vit.B12 tekort.

Voor mensen die ogenschijnlijk een goede waarden hebben maar soms al vele jaren rondlopen met B12 gerelateerde klachten en een mogelijk naderend tekort ontwikkelen kan deze info uitermate belangrijk zijn. Wees alert, laat je niet misleiden door een z.g.n. goede waarde aan de bovenkant van het grijze gebied of net daar boven. Vraag altijd een printje van je bloedwaarden om dit zelf te verifiëren, ook wanneer de arts zegt dat je B12 waarde goed is.

Deze waarde is je basis. Blijf je B12 gerelateerde klachten houden, verergeren de klachten en/of breiden deze zich uit, laat dan over een tijdje (circa 2 à 3 mnd.) weer B12 meten of er zich een dalende trend aan het ontwikkelen is. Beter 1 keer teveel meten dan te weinig, meten is weten. Mocht er inderdaad een dalende trend aanwezig zijn en je onder de 350 pmol/l waarde gaat zakken, een functioneel tekort, volg dan het topic protocol: Hoe wordt de diagnose gesteld.

Zelf had ik in Feb ’94 een waarde van 409 pmol/l en in Feb ’95 een waarde van 348 pmol/l (incl. 1 à 2 Vit.B12 inj.) bij mij was hij dus dalend.

Reeds vanaf ’84 bekend met B12 gerelateerde klachten zonder dat 1 HA of specialist op het idee kwam om een Vit.B12 meting te laten bepalen. In ’94 eerste B12 waarde bepaald, na vele jaren stationair in een – B12 twilight zone – te hebben verkeerd. En vele artsen plus - kapstok - syndromen, waar aan men de klachten kon ophangen rijker.

Prijzenswaardig is de arts die in ‘95 primair mijn klachten behandelt en Vit.B12 injecties voorschrijft. Bloedwaarden binnen de referentie zijn statistieken voor grote populatie groepen (kuddenorm) deze gelden voor onbepaalde tijd tot evt. nieuwe inzichten zich aandienen. Individuele norm waarden kunnen buiten dit referentiekader vallen.


Vanaf Mei 2005 borduurt mijn huidige internist de lijn die in ’95 door mijn toenmalige arts was ingezet voort. Met een op maat gesneden Vit.B12 behandeling kan ik concluderen dat na ruim 12 jaar injecteren nog steeds progressie aanwezig is in het afvlakken van klachten en symptoom vermindering.

Laat deze aanvullende info een leidraad zijn voor die mensen in hun zoektocht naar (h)erkenning.

Diesel


1 opmerking:

  1. Hallelujah! Mooi verwoord, herkenbaar alsof ik over mij zelf lees...

    BeantwoordenVerwijderen