Vit.B12: niet alle cobalamine vormen zijn gelijk.


Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd het bevat namelijk het metaal kobalt. Vit.B12 is een verzamelnaam voor een groep van kobalt bevattende verbindingen bekend als corrinoids. De belangrijkste cobalamine derivaten zijn cyano-cobalamine, hydroxocobalamine en de twee co-enzym vormen methyl-cobalamine en adenosyl-cobalamine.


Hier de "story of my life" in een zoektocht naar de optimale cobalamine behandeling.


woensdag 8 juni 2011

Hype uit Hollywood of wondermiddel dat werkt?

Zo nu en dan verschijnt er een artikel over Vit.B12 in de media. Of je hier als B12 patiënt hydroxo-cobalamine injecties afhankelijk gelukkig mee moet zijn is mijns inziens discutabel.

Voor met name B12 patiënten in de diagnose fase is het maar de vraag of je voordeel kunt behalen met de aandacht beschreven in onderstaand artikel over de wijze van gebruik Vit.B12 injecties.

Aan het eind van dit artikel zijn een paar van mijn eigen gedachten hierover toegevoegd.

Santé, juni 2008 pagina (78, 79, 80)

Hype uit Hollywood of wondermiddel dat werkt?
Vitamine B12


Jezelf injecteren met vitamine B12, zoals Madonna doet, gaat misschien wat ver. Maar feit is dat steeds meer mensen in hun zoektocht naar meer energie bij vitamine B12 uitkomen. Hebben zij het wondermiddel gevonden of heeft extra inname weinig zin?


Celebrity’s aan de B12

Madonna injecteert niet alleen zichzelf, maar pept ook anderen wekelijks op met vitamine-B12-shots. Ze schuwt daarbij geen toeschouwers; vorig jaar haalde ze het nieuws door tijdens een vlucht van New York naar Londen medepassagiers op te schrikken door en plein public een injectienaald in haar arm te zetten. Toen haar man Guy Ritchie vorig jaar tevreden was over de inzet van zijn crew tijdens de film RocknRolla (Crewleden kwamen vaak niet opdagen wegens ziekte) haalde Madonna de groep over zich te laten injecteren. En met effect, zo schijnt het: de acteurs presteerden nadat ze de extra vitamine B12 hadden gekregen veel beter. Zou het echt werken, of zouden ze zijn geschrokken van de drastische maatregelen die bij het niet nakomen van afspraken werden getroffen?
Ook Lindsay Lohan en Britney Spears kunnen tegenwoordig niet meer zonder extra vitamine B12. Britney schijnt zelfs eens om een noodshot te hebben geroepen vlak voor een optreden.

Madonna zweert bij extra vitamine B12. Ze injecteert niet alleen zichzelf, maar ook de hele crew van haar man, regisseur Guy Ritchie, geeft ze wekelijks een shot. Een injectie of een hoge dosering in pilvorm zou voor een enorme energieboost zorgen. Zowel in Amerika als in Nederland vindt de ster navolging.
De Nederlandse Petra Visser bijvoorbeeld, krijgt een keer in de maand een injectie met een hoge dosis vitamine B12. Via een arts, want in Nederland zijn deze shots alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Visser merkt duidelijk wanneer ze toe is aan een nieuwe dosis, en voelt zich in de dagen na de vitamine-injectie beduidend fitter. Dat is niet zo vreemd; bij haar is een duidelijk tekort vastgesteld. Een vitamine-B12-tekort komt veel meer voor dan de meeste mensen denken. Zelfs artsen zijn er nog weinig alert op. Daarom richtte Visser vorig jaar met een aantal medepatiënten de Stichting B12 tekort op. “Vaak zien dokters het in eerste instantie over het hoofd. Een tekort aan vitamine B12 kan veel vage, maar ook zeer ernstige klachten geven. Sommige neurologische klachten verdwijnen nooit meer als extra vitamine B12 te laat wordt toegediend.”

Onmisbare vitamine

Waar hebben we vitamine B12 eigenlijk voor nodig? De vitamine speelt een essentiële rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine, dat ervoor zorgt dat zuurstof door het lichaam kan worden getransporteerd. Bij een B12-tekort heb je een grote kans op een bepaalde vorm van bloedarmoede, pernicieuze anemie. Dit was vroeger een dodelijke ziekte. Vitamine B12 zorgt ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en speelt een rol bij de stofwisseling van foliumzuur. Bij een tekort kun je onder andere last krijgen van vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst (angina pectoris) en een gebrek aan eetlust. Mogelijk is vitamine B12 ook belangrijk voor het geheugen en denkfuncties (zie oor een completere lijst met mogelijke symptomen het kader op de volgende pagina)

Opnamestoornis

De vitamine komt alleen voor in dierlijke voeding: vlees, vis, eieren, kaas en melkproducten. Vooral vegetariërs en veganisten kunnen dus een tekort oplopen. Overigens duurt het een tijd – meestal enkele jaren – voordat het tekort merkbaar en meetbaar is. Vitamine B12 wordt opgeslagen in de lever, en een gezond persoon heeft een voorraad voor enkele jaren. Maar dat Madonna, die streng macrobiotisch leeft, extra vitamine B12 neemt, is dus best begrijpelijk. “Alleen snap ik niet goed dat ze het injecteert”, reageert Visser. “Dat is alleen nodig als ze ook een opnamestoornis heeft.”
Een dergelijke stoornis kan óók een oorzaak zijn van een tekort aan vitamine B12. Suzan Tuinier, woordvoerder van het Vitamine Informatie Bureau vertelt hierover: “Om de vitamine in het lichaam op te kunnen nemen, is de stof intrinsic factor nodig. Dit is een stofje dat in de maag wordt gemaakt, samen met maagzuur. Verderop in het spijsverteringskanaal, in de darm, bindt deze stof zich aan vitamine B12. Alleen die combinatie kan worden opgenomen in de bloedbaan. Bij mensen die langdurig geen of minder maagzuur produceren, komt er ook te weinig intrinsic factor bij de maaginhoud. Je kunt dan nog zoveel dierlijke producten tot je nemen, tóch loop je een tekort op.” Dit komt geregeld voor bij oudere mensen.

Ook kan de opnamestoornis worden veroorzaakt door langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers. Bij mensen met een opnamestoornis is een injectie nodig; daarbij komt de vitamine direct in een spier, van waaruit deze langzaam aan het bloed wordt afgegeven. Visser: “Vaak wordt begonnen met een wekelijkse injectie, om weer een flinke voorraad op te bouwen; daarna voldoet een onderhoudsdosis. Dat is meestal een keer per twee maanden. Soms vaker; dat is bij iedereen verschillend.”

Onderzoek bij ME-patiënten

Naar schatting heeft twee tot drie procent van de Nederlanders een B12-tekort, bij ouderen is dit soms wel tien procent. Maar ook kinderen die bijvoorbeeld een glutenintolerantie hebben, kunnen een tekort oplopen, mogelijk met zeer schadelijke gevolgen. Bij een vastgesteld tekort krijg je inderdaad een flinke energieboost van een injectie of pillen. Maar eigenlijk word je daarmee gewoon naar een normáál energieniveau getild, menen deskundigen; als je geen tekort hebt, heeft extra inname geen zin.
Hoewel… Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met ME zich stukken fitter kunnen gaan voelen van extra vitamine B12, ook als er géén aantoonbaar tekort is. En er zijn fanatieke sporters die stellig beweren dat extra vitamine B12 hun conditie verbetert. Zouden ook gezonde mensen iets hebben aan dit supplement, dat te koop is bij de drogist? Het zit – in lage dosering – in alle vitamine-B-complexen; in hogere dosering is het ook apart te koop.
Sandra van den Bos (36) probeerde de vitamine uit. Al na twee weken dagelijks een supplement begon ze zich fitter te voelen, zegt ze. “De afgelopen jaren sliep ik veel meer dan vroeger. Ik ben altijd een moeilijke slaper geweest, maar de laatste jaren zat ik vaak om tien uur ’s avonds al te knikkebollen. Toen ik een vriendin over vitamine B12 hoorde praten, dacht ik: laat ik het gewoon eens proberen. Ik eet namelijk zo goed als vegetarisch, dus een aanvulling kon ik vast wel gebruiken. Het bevalt heel goed! Mijn energieniveau is duidelijk bijgetrokken: ik kan ’s avonds weer veel meer en sta niet zo moe op.”

Maximale energie

Is dit voor iedereen een pil om uit te proberen? Het Vitamine Informatie Bureau stelt nadrukkelijk van niet. Het bureau adviseert alléén supplementen – van welke vitamine dan ook – te nemen als je zeker weet dat je een tekort hebt. Hoewel van een teveel aan vitamine B12 vooralsnog geen nadelige effecten zijn gemeld – je plast en teveel gewoon weer uit – betekent dat niet dat een extra dosis gezond of zinvol is. Tuinier: “Ik zie dit meer als een hype. Als je echt een tekort hebt, is het vooral belangrijk eerst uit te zoeken hoe dat komt.” Bij klachten die op een mogelijk vitamine-B12-tekort wijzen, is het verstandig je tot een arts te wenden. Een injectie uit Duitsland of België halen, waar de injecties wel vrij te koop zijn, is onverstandig. Het verbod op de verkoop van deze shots in Nederland juicht het Vitamine Informatie Bureau toe. “Dergelijke medische handelingen moeten ver verwijderd blijven van zelfzorg”, aldus Tuinier.

De hype omtrent deze vitamine past helemaal in de huidige trend alles uit het leven te willen halen. We willen allemaal het maximale uit onze dagen halen en hebben daarvoor zo veel mogelijk energie nodig. Dus wordt al snel gedacht: ook als deze vitamine een steentje kan bijdragen, waarom zou ik het dan niet eens proberen? Maar wie goed eet en verder gezond is, heeft geen aanvulling nodig. alert zijn op klachten die met een B12-tekort samenhangen is natuurlijk wél verstandig. Helemaal omdat een tekort vaker voorkomt dan je denkt.

Een B12-tekort?

Dit zijn mogelijke symptomen
• Afasie (niet op woorden kunnen komen)
• Ataxie (onverklaarbaar vallen of ergens tegenaan lopen)
• Bloedarmoede
• Concentratiestoornissen
• Depressiviteit
• Geheugenproblemen
• Gewichtsverlies
• Haaruitval
• Kouwelijkheid
• Migraine
• Nervositeit
• Spierpijn
• Tintelingen
• Vermoeidheid
• Wazig zien
• Zwakte

Kijk voor meer informatie op www.stichtingb12tekort.nl

Is lijkt mij niet bepaald een artikel om je arts mee te overtuigen.


Alleen de kop van de titel al Hype uit Hollywood of wondermiddel dat werkt? doet het ergste vrezen en zal uw arts niet overtuigen. Ik ben bang dat het eerder averechts werkt. Wanneer je als patiënt dit artikel onder zijn neus wrijft.

Definitie van het begrip Hype; Een hype afgeleid van het Griekse hyper = "boven" is een verschijnsel dat bovenmatige, overdreven aanprijzing, opgeklopte, opgeschroefde, schreeuwerige media - reclame aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.

Het begrip Hype komt welgeteld 3 maal voor in het stuk en het begrip meer energie blijkt de drijfveer en het toverwoord te zijn in dit artikel. Nergens kom ik de aandacht en ernst van bijv. de Gecombineerde Strengziekte tegen bij een niet tijdig (h)erkend Vit.B12 tekort!!

Als begrip wordt Hollywood gebruikt als verwijzing naar de film/muziek industrie de glitter en glamour wereld. Wat betrekking heeft in dit artikel op de celebs Madonna, Lindsay Lohan en Britney Spears deze blijken de trendsetters te zijn met Vit.B12 injecties omdat dit haar zoveel energie geeft. Wie volgt; “Zwaan kleef aan”. De wereld van een Vit.B12 tekort is nou niet bepaald glitter en glamour.

Het begrip wondermiddel suggereert dat het middel iets buitengewoons is, iets dat men niet kan verklaren, de manifestatie van een bijzondere kracht, afwijkend van of zelfs in strijd met het gewone; een probleem waarvan is aangetoond dat het onoplosbaar is.

Sinds wanneer en waarom zijn Vit.B12 injecties iets buitengewoons bij een tekort??? De werking is wel degelijk verklaarbaar. Helemaal geen bijzondere kracht en niet in strijd bij een gewone Vit.B12 tekort, voor zover je dit gewoon kunt vinden. En het probleem is wel degelijk oplosbaar, zonder Vit.B12 injecties is het aangetoond onoplosbaar!!!

Citaat artikel: Jezelf injecteren............... gaat misschien wat ver………..
Hebben zij het wondermiddel gevonden of heeft extra inname weinig zin?


Dit gaat volledig voorbij aan de mensen die het gewoon nodig hebben waarvoor injecties niets extra’s voor is, en voor die mensen gaat jezelf injecteren helemaal niet ver.

Citaat artikel: Sommige neurologische klachten verdwijnen nooit meer als extra vitamine B12 te laat wordt toegediend.”

Op dat moment is het geen extra Vit.B12 meer, maar een pure noodzakelijkheid en levensbehoefte omdat er sprake van een tekort is wat aangevuld moet. Door het extra te noemen voedt je alleen maar de hype gedachte rond het Vit.B12

Dit artikel gaat alleen over de hype rond Vit.B12, daar begint het mee en daar eindigt het mee.

Het middenstuk gaat vaag over een daadwerkelijk tekort, maar vermeld niet de verwoestende en desastreuze invloed die een jarenlang tekort kan opleveren. Vit.B12 is van levensbelang voor diverse lichaamfuncties en ook voor het zenuwstelsel, een onbehandeld tekort kan tot onomkeerbare invaliditeit leiden. Door een echt tekort zo vagelijk te noemen in een artikel dat verder alleen over een hype gaat wordt voor B12 patiënten echt geen winst of meer erkenning bereikt, eerder het tegendeel. We zijn immers allemaal wel eens moe en willen allemaal, in deze hectische maatschappij, meer energie. Een echte B12 patiënt wil in eerste instantie gewoon zijn/haar kwaliteit van leven terug en gewoon weer net zo moe zijn als de buurman. Net zo moe ja, want dat is vaak al een onbereikbaar Walhalla wat de echte patiënt zo’n enorme verlichting van zijn/haar klachten zou geven!

Om als patiënt genoemd te worden in een artikel wat eigenlijk echt alleen maar over een hype gaat en over extra shotjes is geen winst en levert geen bekendheid of erkenning op. Ik hoop in ieder geval dat niemand denkt zijn of haar huisarts wel even te kunnen overtuigen met dit artikel!

Serumwaardes geven slechts een indicatie en zijn niet absoluut voor het aantonen van een tekort. Dit zegt niets over de weefsels en de liquor, die uiteindelijk bepalend zijn voor een daadwerkelijk tekort.

Me-patiënten worden hier duidelijk tekort gedaan. Doordat geen tekorten op serumniveau aangetoond worden ligt, in de lijn van het artikel, de conclusie voor de hand dat de werking bij hen berust op de hype-gedachte rond Vit.B12. Ze hebben geen tekort, maar krijgen wel meer energie, oftewel: de suggestie dat het kan werken op het energieniveau lijkt wonderen te doen! De nuancering dat het feit dat het werkt misschien verklaard kan worden doordat er tekorten zijn, die met de huidige stand en kennis van de wetenschap niet aangetoond kunnen worden, wordt niet gemaakt.

Dat de site van de stichting b12 tekort nog wordt vermeld in dit artikel is een lichtpuntje voor mensen die op zoek zijn naar info.


Diesel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten