Vit.B12: niet alle cobalamine vormen zijn gelijk.


Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd het bevat namelijk het metaal kobalt. Vit.B12 is een verzamelnaam voor een groep van kobalt bevattende verbindingen bekend als corrinoids. De belangrijkste cobalamine derivaten zijn cyano-cobalamine, hydroxocobalamine en de twee co-enzym vormen methyl-cobalamine en adenosyl-cobalamine.


Hier de "story of my life" in een zoektocht naar de optimale cobalamine behandeling.


donderdag 9 juni 2011

Bij wie en wanneer een Vit.D meting.


Menig Vit.B12 patiënt heeft een lage Vit.D (25 - OH) waarde. Met de huidige ref. waarden wordt verondersteld en aangenomen dat veel mensen een gebrek aan Vit.D hebben -- of deze aanname  zonder een waarde bepaling van de Vit.D (1,25 - OH) al dan niet terecht blijkt te zijn is stof om over na te denken.
In het volgende artikel wordt het belang van de Vit.D (25 - OH) bepaling nader belicht voor de B12 patiënt .
De gewenstheid  en noodzakelijkheid  in complementair onderzoek van beide Vit.D metabolieten -- namelijk de 1,25D waarde bepaling naast de 25D waarde  voor de B12 patiënt  valt buiten deze presentatie -- gelet op de huidige snel groeiende wetenschappelijke ontwikkelingen in het Vit.D  vraagstuk  is voor menig  B12 patiënt  de 1,25D bepaling een aspect van belang.
Bij wie en wanneer een Vit.D meting.
7 april - 2008
Schatting wereldwijd is dat 1 miljard mensen kampen met een Vit.D tekort.
Persoonlijk denk ik dat het er meer zijn. Waarom ik dit denk zal ik proberen toe te lichten. Het stuk wat ik geschreven heb pretendeert niet volledig te zijn en ook niet zonder meer waar, ik ben tenslotte gewoon een ervaringsdeskundige. Daarbij denk ik wel dat artsen vaak de tijd niet hebben om diverse ogenschijnlijk losstaande zaken te onderzoeken op een mogelijk verband. Ik heb dit wel gedaan en mijn conclusies, al dan niet gerechtvaardigd, zijn zeker frappant te noemen. Maar laat een ieder vooral voor zichzelf oordelen en mijn informatie gebruiken en er mogelijk weer iets van op steken.
Je komt toch wel buiten, is een ook door artsen veel gestelde vraag bij een vermeend Vit.D gebrek. Het advies - Ga naar buiten - is goedkoop en gemakkelijk. ‘Ik kom altijd buiten in de zon’ is een logische reactie.
Wanneer u jong, blank en minimaal 10 à 15 min. in de buitenlucht vertoefd en een boerka behoort niet tot uw standaard garderobe, rijst er een probleem voor uw arts, bij een te laag c.q tekort aan gemeten Vit.D. De oorzaak laat zich echter niet eenvoudig onder 1 noemer vangen, meerdere factoren kunnen hierbij betrokken zijn.
Net als bij een Vit.B12 tekort dient een opname stoornis van Vit.D niet onderschat te worden, noch dient er lichtzinnig mee te worden om gegaan, onder het mom van: ach, het is maar een vitamientje. Vit.D wordt door veel artsen als een dark horse uit de vitamine-stal gezien. Het is nl. geen echte vitamine maar een pro-hormoon, waarvan het belang onderschat wordt en dus wordt bij een bloedmeting dit helaas vaak achterwege gelaten. De gevolgen zijn echter net als bij Vit.B12 even desastreus en al dan niet op termijn invaliderend. Langzaamaan wordt het belang van Vit.D wel steeds duidelijker, maar het zal nog vele jaren duren eer dit goed tot de artsen en het grote publiek is doorgedrongen.
Een te laag Vit.D. c.q een gebrek hieraan, dient zeker periodiek te worden gevolgd d.m.v. bloedmeting. Vit.D waarden zijn seizoensgebonden en fluctueren onder invloed van buiten (zon UV-B stralen) licht. Een laag normale zomerwaarde levert dus ’s-winters al gauw een tekort op.
Ook hier geldt meten is weten.
Vit.D bronnen;
1) Dieet (vnl. vette vis, vis lever oliën, orgaanvlees, zuivelprodukten, eieren en verrijkte margarine)
2) Buiten(zon)licht; onder invloed van UV-B stralen wordt 7-dehydrocholesterol in de huid omgezet in precholecalciferol en dit wordt omgezet in cholecalciferol, oftewel Vit.D
3) Supplementen.
1) Dieet Vit.D wordt geabsorbeerd (opgenomen) in begin, middel en laatste deel dunne darm (duodenum, jejenum en ileum)
2) Vit.D uit dieet en huid wordt in de lever omgezet in 25-hydroxyvitamine D (25 – OH)
De Vit.D status in uw bloed wordt weerspiegeld door het niveau aan 25 – OH ook wel calcidiol genoemd.
Hydroxylering van Vit.D (25 – OH), vindt plaats in de nier tot de biologische actieve vorm 1,25-dihydroxyvitamine D (1,25 – OH) het hormoon. Dit hormoon, ook wel calcitriol genoemd, is belangrijk o.a voor calcium opname en bot aanmaak, dit kan eveneens in het bloed worden gemeten.
Deze Vit.D 1,25 – OH of te wel calcitriol heeft diverse functies zie onderstaand route diagram:Vit.D is het aandachtspunt van vele studies, nu lage niveaus zijn geassocieerd met chronische ziekte. Het feit dat Vit. D nu aandachtspunt is en wordt komt doordat Vit. D een stimulerende rol, in celgroei en differentiatie en het immuunsysteem blijkt te hebben. De T en B lymfocyten zijn de werkpaarden van het immuunsysteem deze worden sterk geactiveerd door Vit.D. Tevens heeft Vit.D invloed op de calciumstatus, spier en bot gezondheid, insuline productie en bloeddruk regulering.
Een mogelijkheid of een combinatie van verstoorde Vit.D opname zijn;
* Dieet
* Buiten (zon) licht te weinig
* Gastrectomie
* Dunne darm ziekte
* Vet malabsorptie
* Pancreas insufficiëntie
* Steatorroe
* Medicijngebruik

* Dieet;
o.a. Anorexia nervosa – Veganisme – Macrobiotiek.
Lactose intolerantie kan opname van Vit.D uit zuivelproducten reduceren.
Olestra (transvet) is een chemische stof die als 'namaakolie- nepvet’ gebruikt kan worden. De stof zou ervoor zorgen dat iedereen die op een vetarm dieet is in één klap zou kunnen afslanken. Olestra mag echter slechts worden gebruikt voor de bereiding van chips en zoutjes. Olestra is een stof die smaakt als vet, maar geen calorieën levert en het lichaam kan het niet verteren. Omdat het door het darmkanaal heen vliegt zit de ontlasting vol met het onveranderde olestra als men er veel van eet. Hoewel het niet aangetoond is dat olestra een negatief effect heeft op de in water oplosbare Vit.B en C of medicijnen, blijkt het wel effect te hebben op de in vet oplosbare Vit.D (A,E en K)
 * Buiten(zon)licht;
 o.a Langdurige opname in zieken/verpleeghuis waarbij de noodzakelijke 10 à 15 min. per dag aan blootstelling buiten(zon)licht niet wordt gehaald.
De Vit. D spiegel is het hoogst in de periode Juli. – Sept.
De Vit. D spiegel is het laagst in de periode Jan. – Maart.
 * Gastrectomie;
Maag (deel)verwijdering
o.a Gastric Bypass
De duodenal switch.
Scopinaro procedure.
* Dunne darm ziekte;
o.a Coeliakie (spruw) slijmvliesverandering van proximale (eerste deel) dunne darm door glutenbelasting malabsorptie Vit.D
Ziekte van Whipple (steatorroe)
Ziekte van Crohn met langdurig gebruik corticosteroiden leidt tot Vit.D tekort.
* Vet malabsorptie;
o.a Door een tekort aan galzouten, vet of onvermogen om vet op te nemen in de darmen (bijv. Coeliakie en ziekte van Crohn) Vit.D wordt aan vet gebonden opgenomen.

* Pancreas insufficiëntie;
o.a Malabsorptie vetoplosbare Vit.D (A,E,K)
* Steatorroe;
Vetdiarree, veel vetten verlaten ongezien het pand als gevolg van een stoornis in de vet vertering.
Oorzaak o.a Galzuurtekort door bacteriele overgroei in de dunne darm of verstopping van de galgang. Onvoldoende absorptie van vetten door de dunne darm (bijv. als gevolg van spruw, voedselallergie enz). Onvoldoende pancreaslipase (enzym wat vet afbreekt)

* Medicijngebruik;
o.a Corticosteroiden o.a prednison en prednisolon
Anti-epileptica o.a fenytoine en carbamazepine
Galzuurbinders o.a cholestyramine en colestipol
Anti-biotica o.a rifampicine en isoniazide
Barbituraten (slaapmiddel – epilepsie)
Stuiptrek middel o.a fenytoine
Diuretica (plasmiddel)
H2 blokkers (maag)

a) Chronische Inflammatoire Bindweefselziekte (CIB)
o.a. Ziekte van Sjögren, systeem Lupus (SLE), Sclerodermie, Vasculitis en (Poly-en Dermato) Mayositis.
b) Spieraandoening
o.a. Myasthenia Gravis, Duchenne en Becker
c) Darm en Long
o.a. Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en COPD,
d) Huid en slijmvliezen
o.a. Pemphigus

Vit.D te laag / tekort door langdurig gebruik Corticosteroiden (a,b,c,d)

Voor wie een Vit.D bepaling;

Raadzaam bij diegenen met een gastro-intestinale aandoening van de maag - darm en alvleesklier; o.a Gastric Bypass - De duodenal switch - Scopinaro procedure - Coeliakie - Ziekte van Crohn - Colitis Ulcerosa - IBS - IBD - Pancreas insufficiëntie.

Eveneens de bij de volgende aandoeningen van het bewegings apparaat.o.a Reumatoide Artritis - Atrose - Rachitis (Engelse ziekte) - Ankylossing Spondylitis (ziekte van Bechterew) - Jicht - Osteoporose - Osteomalacie - Osteopenie - Fibromyalgie – Myopathie – Spasmes.

Cardio-vasculaire aandoeningen o.a; Artherosclerose – Hypertensie (hoge bloeddruk) – Beroerte – Hartziekte.

Neurologische aandoeningen o.a; Multiple Sclerose - ziekte van Parkinson – Alzheimer - Migraine - Epilepsie – Autisme – Schizofrenie.

Mentale aandoeningen o.a; Depressies – Winterblues – Lusteloosheid – Matheid – Malaisegevoel.

Huid aandoeningen o.a; Vitiligo - Psoriasis - Eczeem.

Vervolgens ziekten c.q. aandoeningen veroorzaakt door of in verband met Vit.D tekort al dan niet auto - immuun bepaald o.a;

Diabetes Millitus type 1 en 2 – Cystic fibrosis (taaislijmziekte) - Nier insufficiëntie (o.a dialyse patiënten) Ziekte van Graves - Hypothyreoidie (trage schildklier-met name Hashimoto) Hyperparathyreoidie (secundair) Hypoparathyroidie (trage bijschildklier bijv. na strumectomie) Pseudohypoparathyroidie - Pruritis (jeuk) – Urine incontinentie – CVS/ME – Burn out - Fertiliteit (onvruchtbaarheid) – Poly Cystic Ovarium Syndroom (PCOS) - Influenza (griep) - Tuberculose - Sarcoidose - diverse vormen van Kanker (o.a non - Hodgkin lymfoma, chronische lymfocystaire leukemie, long, slokdarm, maag, darm, rectum, blaas, prostaat, ovarium, baarmoeder en borst)


Ouderen mensen hebben een vermindering van de huid capaciteit om Vit.D te synthetiseren. Wanneer zij niet gaan supplementeren ligt een tekort op de loer. Vooral tijdens en na de menopauze, als het lichaam minder kalk opneemt dan voorheen, is Vit.D van belang. Vit.D helpt o.a tegen tandbederf ( cariës en glazuur) en tandvlees aandoeningen. Zo zijn slecht passende gebitsprotheses niet altijd het resultaat van slecht knutselwerk van de tandarts, maar van ontkalking van het kraakbeen dat daardoor krimpt.

Ook mensen met een donkere huidskleur ontwikkelen relatief sneller een Vit.D deficiëntie.
Een percentage jonge vrouwen tijdens zwangerschap hebben eveneens een lage Vit.D waarde.
Overmatig alcohol gebruik put de Vit.D voorraad in de lever uit.

Bij de combinatie te hoog cholesterol gehalte versus te laag c.q tekort Vit.D kan Vit.D suppletie een effectieve cholesterolverlager zijn i.p.v. statines.

Wanneer een Vit.D bepaling;

Mensen die naast een Vit.B12 tekort, 1 of meerdere uit de hier boven genoemde aandoeningen herkennen komen hiervoor in aanmerking. En/of langdurig gebruik van de hierboven vermelde medicijnen. Of simpelweg zij die los hiervan geen verbetering merken na langdurig Vit.B12 injecties en/of oraal gebruik (B12 smelttabl.).

U dient zich van bewust te zijn dat wanneer het injecteren op gevoel geen gewenst resultaat oplevert het zeer goed mogelijk is dat een Vit.D tekort als bijkomend onderliggend probleem aanwezig is. Sterker, wanneer uw behandelend arts afziet van verder voorschrijven B12 injecties, omdat dit ogenschijnlijk geen soelaas biedt en u bijv. ook last heeft van het fenomeen beginvergering van uw klachten na injecteren, wordt op deze wijze zowel een aanwezig Vit.B12 en een niet onderkend Vit.D tekort de das om gedaan; met alle desastreuze gevolgen na dien.

Veel B12 patienten hebben een te laag c.q tekort aan Vit. D zonder dat zij dit zelf weten. De combi Vit.B12 tekort met een te laag c.q. tekort aan Vit.D komt regelmatig voor. De kennis bij artsen over Vit.D is helaas marginaal. Het concept B12 en Vit.D tekort samen is voor weinig medici weggelegd. Mogelijk zal in de loop der tijd ook blijken dat het verband tussen een B12 tekort en een Vit D tekort niet zondermeer hard is, maar meer dat een Vit D tekort veelvuldiger voorkomt dan wordt aangenomen. Deze combinatie zorgt in ieder geval wel voor heel veel klachten, die beiden bestreden en behandeld dienen te worden.

Klachten met een gemeenschappelijke factor die kenmerkend zijn bij een Vit.D tekort en (deels) een waaier van overlap symptomen vertonen met een Vit.B12 tekort en/of een haperende schildklier, en zich al dan niet op vage wijze traag kunnen presenteren in de loop der jaren, die zowel voor u als uw arts lang onopgemerkt kunnen blijven alvorens de juiste diagnose wordt gesteld zijn o.a. (extreme)Vermoeidheid, lage weerstand, stijve stramme en pijnlijke spieren vooral bij traplopen en opstaan vanuit de lage zit, spierkrampen, spasmen, pijnlijke gewrichten, jeuk, slechte haargroei, tandbederf en tandvleesproblemen. Mentale aandoeningen o.a. algeheel malaise gevoel, lusteloosheid, matheid, winterblues en depressies.

Helaas wordt er bij tal van mensen al dan niet terecht diverse aandoeningen o.a. Fibromyalgie, ME/CVS of een burn-out gediagnosteerd die mogelijk geen recht doen aan uw persoonlijke situatie en de werkelijke oorzaak van uw klachten. Hoewel er diverse subgroepen zijn van Fibromyalgie en ME/CVS patiënten die geen Vit.D en/of Vit.B12 tekort en/of afwijkende schildklier waarden hebben. Het mag duidelijk zijn dat alvorens men deze diagnoses stelt eerst aan de voorwaarde van bloed screening is voldaan en dat evt. tekorten en/of andere aandoeningen zijn uitgesloten.

Wanneer de oorzaak van uw Vit.B12 tekort niet bekend is, is het zeker zinvol uw Vit.D te laten bepalen. Dit kan een eye-opener zijn in de zin dat de mogelijke oorzaak alsnog bijv. in een Pancreasinsufficiëntie - Coeliakie of Pseudo coeliakie blijkt te liggen.

Naast Adisson Biermer (PA) is het evengoed mogelijk dat een of meer van de al hierboven genoemde aandoeningen naast elkaar bestaan. Helaas vertoeven auto-immuun aandoeningen bij voorkeur in elkaars gezelschap en zijn duootjes en triootjes geen uitzondering.

Mijn speciale aandacht gaat tevens uit naar Osteoporose, aan deze aandoening kan o.a zowel een Vit.D tekort als een Vit.B12 tekort ten grondslag liggen. Deze beide vitaminen zijn essentieel voor de vorming van osteoblasten (botaanmaak). Een niet tijdig onderkend tekort aan beide vitaminen op jonge leeftijd, verrichten hun sloopwerk als een dief in de nacht op lange termijn met het voortschrijden der jaren.

Standaard periodiek de metrix Vit.D - Calcium - Fosfaat en Vit.B12 - Foliumzuur laten meten is geen zoete luxe, maar bittere noodzaak!

Hier een opmerkelijk interessant stukje geschiedenis van de Griekse geschiedschrijver Herodotes uit zijn werk Historiën. Dit onderstaand stukje is indirect gerelateerd aan Vit.D en heden ten dage actueel.

Een groot wonder zag ik daar, dat ik eerst van de menschen des land vernam: want terwijl de beenderen van de aan beide zijden in dien strijd gevallenen gescheiden van elkander opgestapeld zijn, - want de beenderen van de Perzen liggen afgezonderd, zooals zij terstond afgezonderd werden, en op een andere plaats die der Egyptenaars -, zijn de schedels van de Perzen zóó zwak, dat, als ge ze met één steentje treft, ge ze doorboren zult, doch die van de Egyptenaars zoo sterk, dat met een grooten steen ze beukend gij ze met moeite verbrijzelen zult. De reden daarvan is, zeiden zij, en zij overtuigden mij licht, dat de Egyptenaars terstond van kind af zich het hoofd scheren, en het been in de zon hard wordt. Datzelfde is ook de oorzaak van het niet kaal worden: want van alle menschen zal men bij de Egyptenaars de minste kaalhoofdigen vinden. Dat nu is voor hen de oorzaak, dat zij zulke sterke schedels hebben, doch voor de Perzen, dat zij zwakke schedels hebben, is de oorzaak deze: zij verweeken het hoofd, daar zij van jongs af vilten tiara´s dragen. Dit nu zag ik zoo. En ik zag ook andere gelijke dingen in Papremis, bij hen die met Achaemenes, den zoon van Darius, door Inarus, den Libyer, verslagen werden.

Zou het kunnen zijn door gesluierd hun hoofden bedekt te houden, dat de Perzen een Vit.D tekort hadden en dit heeft geleid tot een slechte mineralisatie en botdichtheid, in tegenstelling tot de Egyptenaren wiens beenderen en schedel sterk waren, en hun haren welig groeien ?

Advies; Laat altijd Vit.D bepalen, wanneer u een Vit.B12 tekort heeft!!

Waar liggen de grenzen van een deficiëntie, adequate status en toxiciteit ?

De lab. referentie waarden voor de bepaling van de Vit.D (25 –OH) die thans nog worden gebruikt zijn gedateerd, een enkele uitzondering daarbuiten gelaten die correctie reeds heeft toegepast.

De hier onder staande waarden zijn recent gepubliceerd in het; Ned. Tijdschrift Klin Chem Labgeneeskunde 2007 deze geeft u meer inzicht in de ideaal waarden.

Vitamine-D-insufficiëntie (12,5-50 nmol/l) leidt tot milde hyperparathyreoïdie, lage opname van calcium in de darm, verlaagde botdichtheid, en mogelijk een subklinische myopathie. In hypovitaminose D (50-80/100 nmol/l) zijn de lichaamsreserves van vitamine D laag en kan de PTH licht verhoogd zijn. In de range van vitamine- D-sufficiënte (80/100-220/250 nmol/l) is per definitie geen sprake van verstoringen van de vitamine-D-geassocieerde functies. Tijdens vitamine-D-intoxicatie (>220-250 nmol/l) is sprake van intestinale calciumhyperabsorptie en een verhoogde botresorptie die tezamen aanleiding geven tot het ontstaan van hypercalciëmie. Hierbij staat het hypercalcemische effect vanwege de verhoogde botresorptie waarschijnlijk op de voorgrond, omdat de hypercalciëmie effectief kan worden tegengegaan door een behandeling met bisfosfonaten (24). Ons inziens zijn het deze 25(OH)D-waarden die tot nader order gebruikt dienen te worden gebruikt voor de interpretatie van de vitamine-D-status.

Begrip resume;

Vit.D insufficiëntie ( 12,5 – 50 nmol/L}
Hypovitaminose D ( 50 – 80/100 nmol/L)
Vit.D sufficientie ( 80/100 – 220/250 nmol/L)
Vit.D intoxicatie ( > 220 – 250 nmol/L)

Voor de volledige inhoud verwijs ik u naar pdf bestand
Het mag duidelijk zijn dat een goede Vit.D sufficiënte waarde gewenst is. Laat u niet misleiden wanneer de arts uw Vit.D laag normaal zomerwaarde als goed bestempelt!. Door seizoens fluctuaties is een verschuiving van Hypovitaminose D in de zomer naar Vit.D insufficiëntie in de winter periode niet ondenkbaar. Een insufficiëntie draagt niet bij aan een positief welbevinden, dit komt het meest tot uitdrukking in de welbekende winterdip. Los van (meer) lichamelijke klachten krijgt u dit als bonus.

Opmerking;

Wees bedacht met innemen van supplementen. Overleg met uw arts of dit zinvol is wanneer u in de diagnose fase zit. In geval van bestaand Vit.D suppl.gebruik, moet uw arts in zijn interpretatie hier mee rekening houden. Tevens dient gelet te worden, of het gebruikte preparaat het gewenste opname resultaat levert, niet ieder preparaat wordt door iedereen evengoed opgenomen. Bloedbepaling kan hierover uitsluitsel geven.

Deze info. pretendeert niet volledig te zijn. doch is slechts aanvullend van karakter en fungeert als handvat voor diegene waarbij een Vit.D bepaling gewenst is.
Diesel.

1 opmerking:

 1. Ik weet sinds begin mei dit jaar dat ik een vit b12 EN een vit d tekort heb.
  Mijn schone waarden (dwz VOOR orale) suppletie: b12=134 vit 25 OH=39 mol/l. Beide zeer laag dus.
  Alle ellende die ik van patiënten heb gelezen heb ik nu ook al meegemaakt.
  De doktoren weten er niks van en zeggen dat ik maar gewoon beide pillen moet slikken.
  Ze nemen je niet serieus met je symptomen en weigeren zich in te lezen. Ze zeggen dat de websites niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Terwijl ze vol stan met voetnoten naar wetenschappelijke artikelen!
  Zelfs nu uit de bloedtest van actieve vit d(1,25 d) waarde (op mijn eigen initiatiefdoor doktor aangevraagd) blijkt dat die veel te hoog is. De maximumwaarde is 110 terwijl mijn waarde een whopping 229 is!!!!!!
  Ze wist niet eens dat een lage vit b12 en hoge actieve vit d klinische markers zijn voor een auto immuunaandoening en dat het in mijn geval dus letterlijk LEVENSgevaarlijk is om vit d supplementen te slikken want het wordt rechtstreeks gedumpt in alle organen en hart en bloedvaten. Actieve d mag NOOOOIT te hoog zijn, want die hoeveelheid is in een gezond lichaam strak geregeld door de nieren die regelmatig een kleine hoeveelheid aan het lichaam afgeven.
  Ik kreeg het te horen per telefoon want ik zat in VS. Dokter zei dat het volledig normaal was en dat ik me niet zo druk moest maken en gewoon moest doorgaan met vit d. Gewoon lekker genieten van de vakantie.
  Ik zei, luister, ik voel me niet goed. Ach, het zijn maar vitamines, de waardes zijn mooi gestegen , antwoordde ze ook nog.
  Ik ben zo kwaad!!! Ik weet me geen raad, ben ontzettend bang.waar moet ik in Godsnaam heen voor een kundige behandeling.
  Weet iemand een goede doktor?

  BeantwoordenVerwijderen